De 5 belangrijkste ingrediënten in supplementen voor paarden uitgelegd

Supplementen voor paarden zijn er in allerlei soorten en maten, maar wat zit er nu precies in dat helpt? En waar let je op als je op zoek bent naar een geschikt supplement? In dit artikel leggen we de vijf belangrijkste ingrediënten in voedingssupplementen voor paarden aan je uit.

1. Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant dat ervoor zorgt dat afvalstoffen, die een spier produceert bij arbeid, worden geneutraliseerd. Op deze manier zorgt vitamine E ervoor dat spierschade na een (zware) training wordt voorkomen. Daarnaast heeft vitamine E ook een ondersteunende rol in het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Het grootste gedeelte van de behoefte aan vitamine E kan je paard uit vers gras halen. Als je paard genoeg op de wei staat, en daar voldoende gras eet, krijgt hij al meer binnen dan de basisbehoefte. Maar als je paard níet voldoende gras binnenkrijgt, loop je kans  op  vitamine E-tekorten. Daarbij heeft vitamine E  moeite om stabiel te blijven als het warm wordt. Als je hooi en kuilgras opslaat, neemt het vitaminegehalte dus af en kan het zijn dat je paard een extra aanvulling nodig heeft.

Of je vitamine E wel of niet moet bijvoeren hangt af van je basisrantsoen en trainingsschema. Ben je met je paard aan het trainen en merk je dat hij daarna toch nog wat lang stijf blijft?  Dan kanaanvulling met een vitamine E-supplement, zoals Pavo EPlus uitkomst bieden. Pavo EPlus is hét supplement voor soepele spieren en helpt de spierfunctie van je paard optimaal te ondersteunen.

2. Selenium

Vitamine E en selenium worden vaak in één adem genoemd. Ook selenium is een antioxidant dat ervoor zorgt dat afvalstoffen, die een spier produceert bij arbeid, worden geneutraliseerd. Een andere antioxidant is vitamine C. Deze drie werken gezamenlijk én in de juiste verhouding efficiënter dan alleen. Kijk daar dus goed naar als je een op zoek bent naar een selenium-supplement. Pavo EPlus bevat al deze antioxidanten in de juiste verhouding. Naast het beschermen van de spieren speelt selenium ook een belangrijke rol in de rode bloedcellen voor uitwisseling van zuurstof, in de immuunrespons en in de vruchtbaarheid.

Selenium is een sporenelement, een mineraal waar paarden maar een klein beetje van nodig hebben.  Het vervelende van selenium is dat het verschil tussen de optimale hoeveelheid en een te grote hoeveelheid heel klein is. Teveel selenium is niet gezond voor een paard. De kans op een tekort aan selenium is het grootst  in een rantsoen met alleen ruwvoer, omdat in Nederland de bodem op veel plekken seleniumarm is.

Net als voor Vitamine E, geldt ook voor selenium om eerst goed naar het basisrantsoen en het trainingsschema van je paard te kijken, voor je gaat bijvoeren.  Ben je aan het trainen met je paard, maar voelt hij na de training nog lang stijf aan? Dan kan aanvulling met een voedingssupplement, zoals Pavo EPlus helpen om de spieren soepel te houden . Met Pavo EPlus geef je de drie belangrijkste antioxidanten (selenium en vitamine E en C) in de juiste verhouding.

Meer lezen: Vitamine E en selenium voor paarden: bijvoeren of niet?

3. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat van belang is bij allerlei processen in het lichaam. Het zorgt voor de ontspanning in zenuwen, spieren en bloedbanen, ondersteunt bij opbouw van het skelet, verhoogd de weerstand tegen spanning en stress en heeft een rol in de overdracht van zenuwprikkels.  

In principe moet een paard magnesium halen uit het voer, aangezien het lichaam van je paard dit niet zelf kan aanmaken. In ruwvoer zit echter niet altijd voldoende magnesium, waardoor aanvulling in de vorm van krachtvoer of een aanvullend supplement nodig is.

Let altijd op een juiste verhouding tussen calcium en magnesium in het rantsoen, anders wordt magnesium verdrongen en wordt het zonder opgenomen te worden via de urine direct weer uitgescheiden! Lees hier meer over de functie van magnesium in je paard.

In de volgende situaties hebben paarden een verhoogde behoefte aan magnesium:

  • Na hevige inspanning: Omdat magnesium een belangrijke rol speelt in het ontspannen van spieren kunnen paarden die hard hebben gewerkt baat hebben bij een magnesiumsupplement, zoals Pavo EPlus. Pavo Eplus is het supplement voor soepele spieren bij paarden en werkt preventief tegen spierstijfheid. Lees hier meer tips om spierpijn bij je paard te voorkomen.
     
  • Opgroeiende dieren: Naast de genetische aanleg, beïnvloeden ook voeding en beweging de botontwikkeling bij opgroeiende veulens.  In de eerste levensmaanden heeft een veulen veel bouwstoffen nodig voor een gezonde botontwikkeling. Maar het is van het grootste belang dat deze in een juiste onderlinge verhouding beschikbaar zijn. Teveel van het één of te weinig van het ander kan al tot afwijkingen leiden, zoals OC(D). Pavo PodoCare bevat de mineralen fosfor, magnesium, calcium en vitamine D voor ondersteuning van de optimale groei van het botweefsel. Voor een gezonde botopbouw is vooral extra fosfor en magnesium belangrijk.
     
  • Stresssituaties: Magnesium zorgt voor de ontspanning van zenuwen, spieren en bloedbanen en verhoogd de weerstand tegen spanning en stress. Op het moment dat het lichaam aan stress wordt blootgesteld, verbruikt het extra magnesium. Een tekort aan magnesium maakt het lichaam juist weer gevoeliger voor stress. Hierdoor wordt het magnesiumtekort nóg groter en belandt het lichaam  in een vicieuze cirkel. Zorg dus altijd, zeker bij gestreste paarden, voor voldoende magnesium in het rantsoen! Het supplement Pavo NervControl bevat onder andere magnesium voor meer rust en controle bij nerveuze paarden. Lees hier meer tips bij nerveuze of gestreste paarden.
     
  • Veel zweten: Mensen krijgen vaak te veel zout binnen, maar bij paarden is dit in de meeste gevallen niet zo. Vooral in de zomermaanden als het lekker warm is, gaan er veel lichaamszouten – oftewel elektrolyten – verloren  via het zweet. Het paard verliest dan voornamelijk natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Het supplement Pavo E’lyte bevat al deze lichaamszouten en worden zo weer aangevuld. Hier kun je meer lezen over wanneer je zouten moet aanvullen bij je paard.
     
  • Paarden die veel zout binnenkrijgen door een liksteen zonder magnesium: Paarden die veel zout binnenkrijgen door een liksteen zonder magnesium krijgen een verkeerde balans in mineralen en sporenelementen. Door te veel van het ene element kan de opname van het andere elementen worden bemoeilijkt. Wanneer je paard veel zweet is het beter om - eventueel naast een liksteen - een speciale electrolytenmix, zoals Pavo E’lyte, door het voer te mengen om zo zouten aan te vullen. Pavo E'lyte bevat niet alleen natriumchloride, maar ook de andere belangrijke lichaamszouten die je paard door het zweten verliest.
     
  • Diarree: Paarden die langdurig aan de diarree zijn, zijn gevoeliger voor magnesiumtekort.

4. Glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen aminosuiker, oftewel een combinatie van suikers met aminozuren. Het helpt je paard om pijn in de gewrichten te verlichten en stimuleert herstel van kraakbeen. Glucosamine is een belangrijke bouwsteen voor vele onderdelen van het gewricht zoals: synoviale vloeistof, proteoglycanen, glycosamineglycanen en hyaluronzuur.

Als het lichaam van je paard niet meer in staat is om voldoende glucosamine zelf te produceren, en jouw paard hierdoor bewegingsklachten laat zien, kan een supplement met onder andere glucosamine ondersteuning bieden. Glucosamine helpt de pijn in de gewrichten te verlichten en stimuleert het herstel van kraakbeen. Het voedingssupplement Pavo Mobility bevat glucosamine en alle andere belangrijke hulpstoffen om de gewrichten van jouw paard extra te ondersteunen!

Glucosamine kan preventief gegeven worden aan sportpaarden, waarvan veel van de gewrichten wordt gevraagd. Paarden met problemen aan de gewrichten, zoals artrose en artritis, hebben baat bij glucosamine. De gewrichten van oudere paarden worden vaak door deze aminosuiker ondersteunt. Ook de dierenarts kan glucosamine in sommige gevallen aanraden.

Lees hier meer over glucosamine en wanneer je het bijvoert aan je paard.

5. Biotine

Biotine is een wateroplosbare B vitamine en is maar in kleine hoeveelheden in het lichaam opgeslagen. Dit komt omdat bacteriën in de darmen van paarden biotine produceren. Alle biotine die het paard nodig heeft, wordt direct geabsorbeerd, de rest wordt uitgepoept. De aanmaak in de darm van een paard is over het algemeen  voldoende om in de dagelijkse behoefte te voldoen. Biotine draagt bij aan een gezonde vacht, en harde en gezonde hoeven die goed groeien.

Bij langdurig droog weer krijgen sommige paarden en pony’s last van droge hoeven, waardoor ze kunnen gaan brokkelen of scheuren. Hoorn verliest namelijk een stuk elasticiteit als het droog wordt. Wanneer je paard last heeft van zachte en brokkelige hoeven kan het, naast het natmaken van weide en hoeven, zinvol zijn om het rantsoen aan te vullen met een biotine supplement, zoals Pavo BiotinForte.

Lees hier meer over biotine en tips bij droge hoeven.

Lees ook:


> Wanneer en waarom een Pavo supplement

> Wanneer voer je een supplement aan je paard?

 

 

Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

De 5 belangrijkste ingrediënten in supplementen voor paarden uitgelegd

Pavo BiotinForte

Voor sterke en elastische hoeven

Pavo E'lyte

Elektrolyten voor sportpaarden

Pavo Eplus

Voor soepele spieren

Pavo Mobility

Voor soepele gewrichten

Pavo NervControl

Voor innerlijke rust bij sensibele en nerveuze paarden

Pavo Podo®Care

Mineralensupplement voor opgroeiende veulens tot 30 maanden