Het verschil tussen de paardenwei en koeienwei
Paardenweides worden vaak ingezaaid met een graszaadmengsel voor koeienweides, maar die zijn eigenlijk niet geschikt voor paarden. Het verschil zit hem vooral in de voedingswaarde, het groeipunt en de zode.
Voedingswaarde grassen
Melkgevende koeien moeten hard werken om zoveel mogelijk melk of vlees te produceren. Om deze koeien van voldoende voedingsstoffen te voorzien worden koeienweides zeer regelmatig bemest. Ook selecteren koeienboeren bepaalde soorten Engels raaigras met een hoog energie-, eiwit- en suikergehalte. Dat willen wij natuurlijk niet voor onze paarden, dus deze grassoorten zijn voor paardenweides dan ook minder geschikt.
In de natuur is een paard 14 tot 16 uur per dag aan het kauwen. Het maagdarmkanaal van een paard is zo ingericht dat het gedurende de hele dag energiearm, structuurrijk gras kan verteren. Naast gras neemt het paard ook verschillende kruiden en zaden op.
Het soort Engels raaigras, waar 70 tot 100% van een koeienweide uit bestaat, zijn grassoorten die zeer rijk zijn aan eiwit en suiker. Het grootste deel van de suikers in grasplanten komen voor als fructaan. En iedere paardenhouder weet: een overmaat aan fructaan brengt een verhoogde kans op verschillende gezondheidsproblemen met zich mee zoals overgewicht, hoefbevangenheid, spierbevangenheid en insulineresistentie.
Groeipunt grassen
Een ander verschil is het groeipunt. Gras begint weer te groeien vanuit het groeipunt, daar waar de blaadjes uit de stengel komen. Als het groeipuntje opgegeten is, komt het gras moeilijk weer op gang. Koeien snijden gras af met de tong, paarden daarentegen millimeteren gras met hun tanden. Hierdoor eten paarden gras vele malen korter af dan koeien. Een paardenwei heeft dan ook behoefte aan grassen met een heel laag groeipunt, dicht bij de grond. Hierdoor kan gras nadat het is afgegraasd weer snel aangroeien.
Stevige zode
Waar een koe na de maaltijd gaat liggen herkauwen, beweegt een paard veel in de wei en staat het bekend om zijn ‘hapje stapje’ graaswijze. Door het vele bewegen, rennen en afzetten met de hoeven op de grond, is een stevige bodem – oftewel zode – belangrijk om de wei optimaal te houden.
Pavo Paardengraszaad
Door deze verschillen is het belangrijk dat je een paardenwei dus anders inzaait dan een koeienwei. Pavo Paardengraszaad is een graszaadmengsel speciaal aangepast aan de behoeften van paarden. Het bestaat uit 3 verschillende Engelse raaigrassen van het oude type, die zich kenmerken door een zeer laag groeipunt, uitstekende structuurwaarde, zeer standvastig zijn, een hoge resistentie tegen kroonroest en een laag fructaangehalte. Waar roodzwenk zorgt voor een strakker grastapijt, wordt veldbeemd ook wel het betonijzer van de grasmat genoemd, zeer dicht zode vormend. De Timothee in Pavo Paardengraszaad heeft een zeer laag suikergehalte en is erg smakelijk. Het kruidenmengsel bestaat uit Fenegriek, Wilde Peen, Peterselie, Reukgras en Smalle weegbree (3%). Erg lekker én gezond voor paarden!
Kunstmest paardenwei
Naast het verschil in graszaad is er ook een groot verschil in bemesting van de paardenweide. Dierlijke mest heeft zowel voor de koeienweide als voor de paardenweide een uitstekende bemestende waarden. Varkensmest bevat hogere gehaltes dan rundveemest. Om een gezonde paardenweide te behouden, is het advies om jaarlijks minimaal 20m3 dierlijke mest per hectare te injecteren.
Als het voorjaar weer voor de deur staat, zijn veel mensen gewend dat er weer kunstmest gestrooid moet worden. De stikstof die in normale kunstmest zit, komt na het strooien in een dag of tien vrij. Het gras krijgt hierdoor een enorme groeispurt en bevat daardoor meestal relatief hoge eiwit- en suikergehaltes. Sinds 2003 is er een speciale breedspectrum kunstmest voor de paardenweide op de markt: Pavo FieldCare. Pavo FieldCare bevat een speciale stikstofverbinding die langzaam vrijkomt. Het voordeel hiervan is dat het gras goed groeit, maar zowel de suiker- als de eiwitgehaltes in het gras blijven wat lager, doordat niet alle stikstof in één keer vrijkomt. Daarnaast bevat Pavo FieldCare een aantal andere meststoffen, zoals fosfor, kalium, magnesium, natrium en zwavel; allemaal nutriënten die belangrijk zijn voor een gezonde paardenweide!
Lees hier meer tips over het onderhoud van de paardenweide.
Gratis en deskundig voeradvies
Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!