Mijn paard eet eikels, is dit gevaarlijk?

In de zomer en herfstmaanden vallen ze met bosjes naar beneden: eikels. Door buien en wind vallen de eikels vanuit de bomen in het weiland. Als je paard teveel eikels eet, kan hij een eikelvergiftiging oplopen. Wat is het risico, wat zijn de symptomen en hoe kun je een paard met een vergiftiging behandelen?

Waarom eten paarden eikels?

Net als bij mensen, zijn ook paarden verschillend in voorkeur voor voedsel en smaak. Veel paarden houden niet van eikels, omdat ze erg bitter van smaak zijn, anderen vinden ze juist erg lekker! Hoort jouw paard bij de laatste groep? Dan liggen er wel enkele risico’s op de loer.   

Wat is het risico wanneer een paard eikels eet?

Als je paard enkele rijpe eikels heeft gegeten is er meestal niets aan de hand. Maar vooral de onrijpe groene eikels en ook de groene bladeren van de eik bevatten veel van de stof tannine. Er bestaan tannines die goed zijn voor dieren, maar eikels bevatten tannines die giftig kunnen zijn. De tannines in eikels kunnen niet alleen giftig zijn voor paarden, maar ook voor runderen, schapen en geiten. Een grote dosis tannine kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken en in het ergste geval kan je paard er zelfs aan overlijden. Oppassen geblazen dus!  

Symptomen van een eikelvergiftiging

Bepaalde tannines binden zich aan eiwitten en ijzer in de darmen van het paard, waardoor er eiwit- en ijzertekorten kunnen ontstaan. Verminderde eetlust, sufheid en koliekverschijnselen zijn meestal de eerste symptomen van een paard met een eikelvergiftiging. Daarnaast heeft de urine een donkerdere kleur dan normaal en kan je paard last hebben van (bloederige) diarree en een gevoelige buikstreek. Tannines tasten namelijk de darmwand van het paard aan waardoor er mogelijk maagzweren, maagdarmontstekingen, maagdarmverstoppingen en bloedarmoede kunnen ontstaan. De donkere kleur van de urine duidt op nierproblemen. Tannines kunnen de eiwitten van de nieren beschadigen met als gevolg een aangetaste nierfunctie, je paard kan hier zelfs aan overlijden. Bij een minder ernstige vorm van nierschade zal je paard vermageren, maar wel weer kunnen herstellen met behulp van (vaak intensieve) veterinaire zorg. 

Pas op met drachtige merries, deze hebben bij eikelvergiftiging een verhoogde kans op abortus!

Behandeling bij een eikelvergiftiging

Heb je het vermoeden dat jouw paard een eikelvergiftiging heeft opgelopen? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen. Het stadium van de vergiftiging zal dan eerst worden vastgesteld, waarna er verschillende mogelijkheden voor de behandeling zijn. Laxeermiddelen worden meestal ingezet om verstoppingen tegen te gaan en een infuus zal ervoor zorgen dat de gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Voorkomen is beter dan genezen

Een eikelvergiftiging kun je voorkomen door je paardenweide goed in de gaten te houden en eikenbladeren en eikels op te ruimen. 

  • Staan er eikenbomen vlak naast de wei? Zet dan een gedeelte van de wei af om te voorkomen dat je paard eikels en eikenblad kan eten. 
  • Controleer ook het drinkwater goed op eikels en bladeren. 
  • Is de wei wat kaal? Dit vergroot de kans dat je paard eikenblad en eikels zal gaan eten als die er liggen. Zorg in dit geval dat je voldoende ruwvoer van goede kwaliteit bijvoert om dit te voorkomen.

Tip: test de kwaliteit van jouw ruwvoer met de Pavo Ruwvoer Quikscan.


Lees ook:


> De paardenweide onderhouden

> Alles over koliek bij paarden

> Giftige planten voor paarden


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

Paard-eet-eikels-is-dit-gevaarlijk

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden