Tips paard verhuizen naar andere stal

Het kan voor komen dat je je paard op een bepaald moment moet of wilt verhuizen naar een andere stal of misschien wel een stal aan huis. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar het levert altijd wel wat stress op zowel bij jezelf als je paard. Er ploppen verschillende vragen bij je op of jij en je paard bijvoorbeeld gelukkiger zullen zijn op de nieuwe stal en of alles tijdens en na de verhuizing wel goed gaat. Sommige paarden vallen bijvoorbeeld af na een verhuizing of gaan slechter eten.

Waarom je paard verhuizen?

De afweging om je paard te verhuizen is vaak een lastige en meestal spelen er allerlei factoren mee die je uiteindelijk laten besluiten om het te doen. Vaak is de verzorging voor het paard de belangrijkste reden en vind je bijvoorbeeld dat hij te weinig beweging krijgt, te kort buiten staat of past het voerbeleid of management van deze stal niet bij je paard waardoor hij misschien wel allerlei kwalen ontwikkelt of minder ‘happy’ oogt. Ook faciliteiten, bepaalde begeleiding, kosten of de sfeer met stalgenoten onderling kunnen je triggeren om van stal te verhuizen. Ook je eigen verhuizing, waardoor je paard niet meer dichtbij staat, kan een reden zijn om een nieuw plekje in de buurt te zoeken.

Krijgt een paard stress van verhuizen?

Hoewel niet elk paard het laat merken, is verhuizen voor je paard een gebeurtenis die stress oplevert. Nu heeft het ene paard daar minder last van dan het andere, maar het paard moet (waarschijnlijk) op transport en zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving, nieuwe gewoontes en misschien ook wel aan andere voeding. Dit zijn dus allemaal nieuwe indrukken waar het paard aan moet wennen en wat er nog weleens voor kan zorgen dat je paard (tijdelijk) afvalt of minder goed wil eten.

Paard diarree op nieuwe stal

Wanneer je paard gevoelig is voor stress en veranderingen, kan het voorkomen dat je paard diarree krijgt als hij in een andere omgeving is. Maar ook plotselinge veranderingen in het voer kunnen de darmflora uit evenwicht brengen, waardoor je paard te dunne en waterige mest ontwikkelt. Het supplement Pavo GutHealth is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige spijsvertering of ter ondersteuning bij een (plotselinge) rantsoenverandering of stress, waar je met een verhuizing vaak mee te maken hebt. Pavo GutHealth ondersteunt een stabiele darmfunctie door de bacteriepopulatie in de darmen weer in balans te brengen. De 100% natuurlijke ingrediënten zorgen ervoor dat alle goede bacteriën in de dikke- en dunne darm maximaal worden ondersteund en de slechte bacteriën geen kans meer krijgen. Bij een paard met diarree moet je zeker alert zijn dat dit niet te lang aanhoudt, omdat je anders kans hebt op uitdroging. Bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Voorbereiden op de verhuizing

Het inladen en het transport naar je nieuwe stal kan voor sommige paarden al enorm veel stress veroorzaken, dus is het belangrijk om je sowieso goed voor te bereiden op de verhuizing. Zorg dat je paard makkelijk de trailer oploopt en geen stress krijgt van het vervoeren. Wanneer de rit wat langer duurt, is het fijn voor je paard om een hooinet in de trailer te hebben, zodat hij wat te knabbelen heeft. Wees vooral ook zelf ontspannen, zodat het paard jouw stress niet overneemt. Daarnaast kan het handig zijn om je paard voor de verhuizing door een dierenarts te laten checken op een optimale gezondheid.

Tips bij het verhuizen van je paard

Om de verhuizing zelf zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je gebruik maken van de volgende tips:

  • Geleidelijk laten wennen aan nieuwe ruwvoer én krachtvoer: het is belangrijk dat je paard geleidelijk went aan het andere voer. Dat geldt voor het krachtvoer, maar zeker ook voor het ruwvoer. Als het kan, neem dan wat hooi en krachtvoer mee van je oude stal en meng dit de eerste week door het nieuwe voer om een plotselinge voerverandering te voorkomen.
     
  • Lege planning: omdat de verhuizing al veel energie kost, is het verstandig om de week na de verhuizing je paard rustig te laten wennen en niet te veel zware trainingen in te plannen, een wormenkuur te geven of iets anders wat een aanslag op zijn immuunsysteem is.
     
  • Rustig laten wennen aan het management: staat je paard op zijn nieuwe stal ineens veel langer buiten, dan is het wederom verstandig om dit geleidelijk door te voeren en is het in het begin wijs om hem iets eerder binnen te halen en dit rustig uit te bouwen.
     
  • Introduceren bij nieuwe paarden: komt je paard in een kudde te staan, dan is het verstandig om hem niet meteen ‘in het diepe’ te gooien. Zet hem bijvoorbeeld eerst naast de andere paarden, zodat hij kennis kan maken of zet hem apart met één van de paarden om eerst een vriendje te hebben voordat je hem in de groep introduceert.
     
  • Kruiden tegen de stress: als je paard na de verhuizing onrustig is, kan je hem ondersteunen met kruiden, zoals kamille, valeriaan, sint-janskruid, hop en rode klaver.
     
  • Supplementen om de afweer te ondersteunen: om het afweersysteem en de darmgezondheid van je paard extra te ondersteunen,  kan je rondom de verhuizing een kuur van het supplement Pavo HealthBoost geven. Dit is een krachtige gezondheidsboost voor paarden met o.a. vitaminen, prebiotica en natuurlijke antioxidanten. Begin ongeveer 1 week voor de verhuizing en voer door tot 2-3 weken na de verhuizing. Voeradvies: 250 gram per dag voor een paard, pony 125 gram per dag.   

Lees meer:


> Probiotica bijvoeren aan mijn paard

> Alles over ruwvoer voor paarden

> Spoelworm besmetting bij paarden, bestrijding en preventie
 


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

Paard-verhuizen-naar-andere-stal-pavo-geeft-advies

Pavo GutHealth

Voor een stabiele darmfunctie

Pavo HealthBoost

De krachtige opkikker voor ieder paard