Spijsvertering van je paard ondersteunen
Het spijsverteringsstelsel van een paard is extreem gevoelig. Het is daarom belangrijk om dit optimaal te ondersteunen en problemen snel te herkennen.
Zo werkt de spijsvertering van je paard
Mond
De spijsvertering van je paard begint in zijn mond. Door te kauwen op voedsel wordt de oppervlakte van het voedsel vergroot en wordt het makkelijker verteerd. In tegenstelling tot bij mensen produceert een paard alleen speeksel tijdens het kauwen op voedsel. Mensen produceren namelijk 24 uur per dag speeksel. Hoe langer een paard op zijn voedsel moet kauwen, hoe meer speeksel er wordt aangemaakt. Dit speeksel heeft verschillende functies. Zo zorgt speeksel ervoor dat voedsel gemakkelijker door de slokdarm glijdt en, eenmaal aangekomen in de maag, neutraliseert het speeksel het zure maagsap.
Pavo Dailyplus stimuleert kauwen en speekselproductie bij paarden!
Maag
De maag van een paard is redelijk klein en produceert constant maagzuur. Ook dit is weer anders dan bij mensen. Wij produceren namelijk alleen maagzuur als er voedsel aanwezig is in de maag. Als een paard niet voldoende speeksel produceert, doordat hij onvoldoende kauwt, tast het zure maagsap de maagwand aan. Het is dus zeer belangrijk dat een paard constant kan kauwen op bijvoorbeeld ruwvoer, zoals hooi of gras!
De belangrijkste functie van dit zure maagsap is het doodmaken van indringers, zoals ziektekiemen en bacteriën. Afhankelijk van het soort voedsel blijft voedsel ongeveer 1 tot 5 uur in de paardenmaag.
Dunne darm
In de dunne darm worden eiwitten en koolhydraten onder invloed van sappen uit de alvleesklier, en vetten onder invloed van gal uit de lever, gespleten. Een belangrijk verschil met de vertering van de mens is dat paarden geen galblaas hebben. Gal komt dus rechtstreeks uit de lever. Het is daarom belangrijk dat je omschakelingen in vetgehaltes in je rantsoen geleidelijk aan doorvoert, zodat de lever gewend raakt aan de hogere productie van gal. Wanneer eiwitten, koolhydraten en vetten zijn gespleten kunnen ze worden opgenomen door de dunne darm.
De dunne darm van het paard is ongeveer 20 meter lang en voedsel passeert deze 20 meter binnen ongeveer 1,5 uur. Razendsnel dus! Omdat het voedsel met zo’n hoge snelheid door de dunne darm gaat, is het zeer belangrijk een paard niet te veel grote porties in één keer te voeren. Als er te grote porties door de dunne darm trekken, bestaat namelijk de kans dat voedingsstoffen onvoldoende worden verwerkt en onverteerd aankomen in de dikke darm. Dit kan resulteren in een onbalans in de darmflora; de ‘slechte bacteriën’ overleven en de ‘goede bacteriën’ sterven af. Hierdoor daalt de pH in de dikke darmen en gaan de bacteriën melkzuur produceren.
Dikke en blindedarm
In de dikke en de blindedarm wordt voor een paard onverteerbaar, verzelrijk voedsel door bacteriën omgezet in een verteerbare vorm. Vervolgens kan deze verteerbare vorm door het paard worden opgenomen. Het paard haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit vezelrijk voedsel. Om deze belangrijke bacteriën in leven te houden en te voeden, is het van groot belang je paard onbeperkt ruwvoer te geven!
Pavo SpeediBeet, FibreBeet en FibreNuggets zijn vezelrijke ruwvoervervangers die de bacteriën in de dikke en de blindedarm voeden.
Hoe herken je problemen met de spijsvertering bij je paard?
- Problemen in de mond van het paard
Bij paarden die lijken te lijden aan plotseling verlies van eetlust of gewicht, is een kritische blik in de mond de moeite waard. Wist je dat tanden van een paard zijn hele leven doorgroeien? Een onregelmatige slijtage kan leiden tot scherpe randen op de kiezen (haken). Deze scherpe randen veroorzaken kleine wondjes op de tong en aan de binnenkant van de wang, waardoor kauwen pijnlijk wordt en je paard minder goed kauwt. Ook zijn er paarden met een verschillende kaakstand of scheven tanden. Paarden kunnen het voedsel dan niet fijn genoeg malen, te herkennen aan ballen van hooi in zijn voerbak. Voedsel wordt op deze manier niet optimaal verteerd.
-
Problemen met de slokdarm
De slokdarm transporteert voedsel van de mond naar de maag. Als je paard te gulzig eet of niet voldoende kauwt, door bijvoorbeeld gebitsproblemen, kan het voedsel halfweg de slokdarm blijven hangen. Dit resulteert in een pijnlijke blokkade.
-
Maagproblemen
Een paard maakt constant maagzuur aan. Als een paard niet de beschikking heeft over voldoende ruwvoer, zodat hij kan kauwen en speeksel produceert, tast het zure maagzuur de maagwand aan. Dit kan de ontwikkeling van maagzweren bevorderen. Ook een verkeerde balans tussen ruwvoer en krachtvoer draagt bij aan het ontwikkelen van een maagzweer. Paarden met een maagzweer geven vaak reactie bij het aansingelen, gapen vaak, hebben een doffe vacht en veranderen mogelijk in gedrag.
Bekijk de animatievideo: maagzweren bij paarden
Ook maagovervulling is een veelvoorkomende oorzaak van maagklachten, bijvoorbeeld door sterk zwellend voer. De overvulling gaat gepaard met pijn, waardoor het paard koliekklachten vertoont.
-
Problemen met de darmen
Een te grote hoeveelheid aan suiker en zetmeel resulteren in een onbalans in de darmflora. Een gevolg van deze onbalans is koliek, hoefbevangenheid, diarree en irritatie van de slijmvliezen.
Koliek: een bekend probleem van het maag-darmkanaal bij paarden
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn. Er zijn verschillende vormen van koliek, zoals gaskoliek of opstoppingen. Koliek wordt meestal veroorzaakt door onjuiste voeding, worminfecties of slecht onderhouden tanden. Andere oorzaken zijn convulsies, ontstekingen of verlamming van de darm.
Meer lezen: alles over koliek bij paarden
Tips om de spijsvertering van je paard te ondersteunen
Vooral bij paarden met de neiging tot spijsverteringsproblemen, maar ook bij gezonde paarden, is het belangrijk om de vertering te bevorderen met een op behoeften gebaseerd rantsoen. De volgende tips kunnen helpen om het maagdarmkanaal van je paard optimaal te ondersteunen:
- Volg het natuurlijke eetgedrag van je paard, zorg voor voldoende ruwvoer (1,5 - 2,0% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof) en vermijd lange onderbrekingen (tot maximaal 4 uur).
- Laat de tanden van je paard regelmatig controleren door een gespecialiseerde paardentandarts.
- Pas het krachtvoer aan op de behoeften van je paard.
- Vermijd grote hoeveelheden krachtvoer per maaltijd. Voer meerdere keren per dag kleinere porties.
- Ondersteun je paard extra met een speciaal supplement dat een stabiele darmfunctie bevordert, zoals Pavo GutHealth. De 100% natuurlijke ingrediënten, waaronder gerstgras, brandnetel, prebiotica en krachtige antioxidanten, helpen je paard weer naar een stabiele bacteriepopulatie in de darmen en een gezonde spijsvertering.
- Controleer je ruwvoer regelmatig op schimmel en giftige planten.
- Voorkom stress, stress kan een aanslag zijn voor het spijsverteringskanaal van je paard.
- Ook parasieten kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Laat de uitwerpselen van je paard regelmatig controleren.
Lees ook:
> Spoelwormbesmetting bij paarden, bestrijding en preventie
> Hoe manage jij je voermanagement?
Gratis en deskundig voeradvies
Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!