Voedingstips om je oudere paard op gewicht te houden

Oudere paarden, vanaf een leeftijd van 18 jaar, krijgen sneller problemen met hun gewicht. Hun lichaam neemt de voedingsstoffen wat minder goed op en ook gebitsproblemen spelen vaak een rol. Gelukkig kun je genoeg doen om een oud paard weer op gewicht te krijgen én te houden.

Oud paard te mager: bepaal de oorzaak

Wanneer je oude paard te mager wordt zonder direct aanwijsbare reden, is de eerste stap om de oorzaak hiervan te achterhalen. Daarom is het verstandig om eerst een bloed- en mestonderzoek te doen. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken of de nieren, darmen en lever goed werken. Misschien komt je paard wat tekort of heeft hij iets onder de leden. Door een mestonderzoek te laten doen, kun je er ook achter komen of je paard misschien wormen heeft. Laat ook het gebit nakijken, het kan namelijk best zijn dat je paard last heeft met kauwen.

Oude paarden hebben goed ruwvoer nodig

Het rantsoen van een paard bestaat voor 70 tot 99% uit ruwvoer! En zeker bij een te mager paard is ruwvoer van levensbelang voor een gezonde darmwerking. Laat je ruwvoer dan ook vooral testen, bijvoorbeeld door de Pavo Ruwvoer Quickscan. Hiermee kun je op een snelle een eenvoudige manier achterhalen hoeveel suiker, eiwit en energie er in je ruwvoer zit. Een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten:

  • Drogestof-gehalte

Voordroogkuil bevat gemiddeld een drogestofgehalte van 650 – 750. Dat betekent dus dat het voor 65 tot 75% bestaat uit droge stof en de rest (25 tot 35%) is water. Daarom moet je van voordroogkuil best veel voeren, het grootste deel is immers vocht. Hooi bevat een hoger drogestofgehalte, rond de 90%.

  • Eiwit (VREp)

Bij het bepalen van de ruwvoerkwaliteit wordt daarnaast gekeken naar het VREp (Verteerbaar Ruw Eiwit paard). Om een ouder mager paard aan te laten komen, moet deze waarde vrij hoog zijn.

  • Vitaminen, mineralen en sporenelementen

Als het ruwvoer van bemeste grond af komt, zijn de gehaltes aan mineralen en sporenelementen meestal wel in orde. Dat is anders voor onbemeste grond. Dan is een aanvulling via krachtvoer of een supplement vaak noodzakelijk om in de dagelijkse behoefte van je paard te voorzien.

Een ouder mager paard veel op de weide

Een oud paard dat te mager is, kan het beste de hele dag op de weide lopen. In vers gras zitten namelijk veel hogere energie- en eiwitgehaltes dan in ons ruwvoer. Kan je paard niet op de wei, dan is onbeperkt ruwvoer (van goede kwaliteit) echt noodzakelijk.

Makkelijk verteerbaar paardenvoer

Een oud paard dat te mager is kun je helpen door hem gemakkelijk verteerbaar voer aan te bieden. Geëxpandeerde brokken en muesli’s met veel gepofte grondstoffen hebben een bewerking ondergaan, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar zijn voor je oude paard. Ze zijn als het ware 'machinaal voorgekauwd' waardoor het paard de voedingsstoffen via de dunne darm gemakkelijk opneemt. De kans op koliek is door deze voorbewerking kleiner dan bij onbewerkt voer.

Ruwvoervervangers bij gebitsproblemen

Paarden met gebitsproblemen nemen minder goed ruwvoer op. In dit geval is het nodig om ruwvoervervangers aan te bieden. Wij hebben als perfecte ruwvoervervanger Pavo FibreNuggets ontwikkeld. Dit is een grasbrok die in geweekte variant gevoerd word. Het is makkelijker te kauwen dan normaal ruwvoer en bevat een constante samenstelling. Verder hebben we  Pavo SpeediBeet (ontsuikerde bietenpulp) boordevol gezonde vezels dit word net als Pavo Fibrenuggets in geweekte variant gevoerd, zodat ook paarden met gebitsproblemen dit prima kunnen eten. Mocht je paard iets aan de dunne kant zijn of begint zijn bespiering wat weg te vallen dan kan Pavo Fibrebeet een oplossing bieden. Fibrebeet heeft de zelfde basis als Speedibeet alleen is er luzerne toegevoegd. SpeediBeet, Fibrebeet of FibreNuggets in combinatie met Pavo 18Plus is het ideale voer voor senioren met een slecht gebit. Het voordeel van Pavo 18Plus is dat het zowel droog als nat gevoerd kan worden. Als je het nat maakt, vallen de kleine brokjes gemakkelijk uit elkaar. .

Supplementen voor oude paarden

  • Mineralen en sporenelementen

Oudere paarden hebben behoefte aan een iets andere verhouding aan calcium, fosfor en magnesium dan jongere paarden. Deze mineralen spelen een belangrijke rol bij de werking van spieren en het behouden van sterke botten. Het is ook verstandig om jouw senior extra zink en selenium (beide sporenelementen) te geven.

  • Vitamines

Wat betreft de vitamines geldt dat oudere paarden wat moeite hebben met het opnemen van vitamine B en K, omdat ze minder goed ruwvoer kunnen eten. Deze vitamines kun je dus beter ook bijvoeren. Vitamine C is een stof die oudere paarden goed kunnen gebruiken in de voeding. Paarden maken zelf vitamine C aan in het lichaam, maar in het lichaam van een ouder paard gaat dat niet meer zo gemakkelijk. Daarom is het goed deze via de voeding aan te bieden.

Pavo 18Plus

Met Pavo 18Plus verzorg je het ouder wordende paard met alles wat het lichaam vraagt, zonder het systeem onnodig te belasten. Deze stofvrije, licht verteerbare muesli helpt jouw senior om vitaal en fit te blijven. En wanneer er op latere leeftijd gebitsproblemen ontstaan, is Pavo 18Plus in combinatie met Pavo SpeediBeet, Pavo Fibrebeet of Pavo FibreNuggets het complete voer voor de dagelijkse verzorging.

Lees ook:

> Voertips voor paarden met een slecht gebit

> 10 tips om een mager paard dikker te krijgen

> Cushing bij oudere paarden

Bekijk de video's:

> Het gebit van het oudere paard

> Herken signalen van ouder worden


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


Meer weten over ruwvoer? Download de gratis ruwvoerspecial!

Wil jij alles weten of ruwvoer voor paarden en je ruwvoermanagement nóg verder optimaliseren? Download dan hier de gratis ruwvoerspecial en ontdek hoe ruwvoer je paard gezond kan houden!

Na het lezen van deze special weet je:
 

  • Wat de gemiddelde kwaliteit van paardenruwvoer is
  • Hoe je ook oudere paarden voldoende ruwvoer kunt geven
  • De do’s en don’ts op het gebied van (ruw)voermanagement

> Download de ruwvoerspecial

voedingstips-om-je-oudere-paard-op-gewicht-te-houden

Pavo 18Plus

Muesli voor een fitte senior

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo FibreNuggets

Grasbrok: het beste alternatief voor ruwvoer, geschikt voor alle paarden

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden

Ruwvoer Quickscan Plus

De uitgebreide ruwvoeranalyse voor paarden