Ja
Nee
Eet jouw paard niet al zijn krachtvoer op?

Jouw paard kan moeite hebben met het kauwen op brokken of muesli vanwege gebitsproblemen. Gebruik in dit geval aanvullend voer dat je kunt laten weken, zoals Pavo 18Plus of Pavo SlobberMash.

Duurt het lang voor hij zijn voer op heeft?

Het kan zijn dat je paard moeite heeft om het voer te kauwen vanwege problemen heeft met zijn gebit. Kijk dan eens naar voeropties in geweekte variant, zoals Pavo FibreNuggets of Pavo 18Plus. Dat is wat plezieriger eten.

Maakt hij proppen van het ruwvoer?

Proppen maken is vaak een teken van gebitsproblemen, wat helaas veel voorkomt bij oudere paarden. Geweekte producten zijn dan makkelijker te eten voor je paard, zoals Pavo FibreNuggets of SpeediBeet.

Laat hij hooi of lang gras staan?

Naarmate paarden ouder worden, krijgen ze helaas last van een wat slechter gebit wat kauwen op lang of grof-stengelig hooi lastig maakt. Kijk in dit geval naar kort gehakseld hooi of vul je ruwvoer aan met bijvoorbeeld Pavo FibreNuggets.

Zie je dat hij lager in de rangorde kom te staan?

Als de eerste pijntjes en kwaaltjes bij oudere paarden zichtbaar worden, doen ze vaak stap voor stap afstand van hun rang aan de jongere, sterkere generatie. Zorg er wel voor dat je paard toegang heeft tot voer- en waterpunten en dat de kudde hem genoeg rust geeft. Anders kun je overwegen om op zoek te gaan naar een meer geschikte kudde.

Kauwt hij moeizaam?

Als je ziet dat het voor je paard lastig is om voer te kauwen, kijk daar naar voeropties die in geweekte variant gegeven kunnen worden, zoals Pavo FibreNuggets. Dit is wat plezieriger eten voor je paard!

Heeft hij vaak last van kwaaltjes, snotneuzen, kleine ontstekingen?

Bij oudere paarden werkt het immuunsysteem niet meer optimaal. Vul in dit geval aan met een vitaminebooster die rijk is aan antioxidanten of de algemene darmgezondheid ondersteunt, zoals Pavo MulitVit15 of Pavo HealthBoost.

Is hij ’s ochtends erg stijf?

Naarmate paarden ouder worden, krijgen ze steeds meer last van spierafbraak. Dit zorgt er ook voor dat ze wat sneller stijf worden. Voldoende ruimte en beweging is belangrijk en ook kan een supplement zoals Pavo Eplus hierin ondersteuning bieden. De vitamine E in dit product zorgt er namelijk voor dat de vrije radicalen in de spier (die spierpijn en spierverzuring veroorzaken) worden omgezet. Hierdoor heeft je paard minder last van stijfheid.

Ja
Nee
Kost het hem moeite om op te staan als hij is gaan liggen?

Naarmate paarden ouder worden, hebben ze meer last van spierverlies en/of artrose, wat opstaan moeilijk maakt als ze een tijdje hebben gelegen. Vaak zijn de eerste stappen na het opstaan nog steeds een beetje stijf, maar gaat het steeds beter als ze meer bewegen. Ondersteun spierstijfheid met Pavo Eplus en gewrichtsproblemen met Pavo Mobility.

Duurt het lang voor hij zijn wintervacht verliest?

Om goed de wintervacht te verliezen hebben alle paarden voldoende eiwit nodig. Oudere paarden hebben een hogere eiwitbehoefte, dus is het belangrijk dat ze voldoende binnenkrijgen. Een eiwitrijk ruwvoerproduct, zoals Pavo FibreBeet kan hierin een oplossing bieden.

Is zijn vacht langer dan anders, krullerig of anders van kleur?

Mocht je paard het jaar rond een lange, krullerige vacht hebben, dan is de kans aanwezig dat je paard last heeft van PPID - ook wel de ziekte van Cushing genoemd. Dit is een ziekte die vooral voor komt bij oudere paarden. Je kunt hiervoor medicatie geven en daarnaast is het belangrijk dat je je paard een zo suikerarm mogelijk rantsoen aanbiedt. Kies bijvoorbeeld voor suikerarm krachtvoer Pavo 18Plus in combinatie met Pavo SpeediBeet.

Wordt je paard mager, ondanks dat hij wel goed eet?

Als er medisch niets met je paard aan de hand is, maar hij toch aan de dunne kant blijft, is het raadzaam om eens naar Pavo FibreBeet te kijken. Dit is een eiwit- en vezelrijk ruwvoerproduct die ondersteuning biedt aan paarden met een conditieachterstand.

Neemt de bespiering af, vooral van de bovenlijn?

Oudere paarden zijn niet zo sterk als toen ze jong waren, maar hebben nog steeds een grote behoefte aan essentiële aminozuren. Beperkte training en onvoldoende eiwitten kan leiden tot een verhoogde spierafbraak. In dit geval kan het bijvoeren van eiwitrijk ruwvoer, zoals Pavo FibreBeet in combinatie met een eiwitrijk krachtvoer, zoals Pavo 18Plus uitkomst bieden.

Is hij slomer?

Dit is onderdeel van het ouder worden en geen reden om je zorgen over te maken. Zorg ervoor dat je paard altijd voldoende beweging heeft, evenals voldoende ruwvoer en mineralen.

Drinkt en plast je paard meer dan anders?

De metabolische processen bij oudere paarden werken in sommige gevallen langzamer of slechts in beperkte mate. Dit kan leiden tot diabetes of nierproblemen. Neem in dit geval contact op met je dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Uitslag

Het is verstandig om speciale zorg aan je paard te besteden. Dat hij ouder wordt kun je niet voorkomen, maar hoe hij oud wordt bepaal je zelf!
Het lijkt erop dat je paard nog geen symptomen van ouderdom vertoond. Echter, uit onderzoek weten we dat vanaf 18 jaar de voedingsbehoeften van paarden veranderen.