Lacteren is topsport
Melk produceren kost een merrie enorm veel energie, die steeds moet worden aangevuld. In het begin produceert ze nog niet zoveel melk, maar is de concentratie aan stoffen erin hoger. Naarmate het veulen groter wordt, zo rond de tweede en derde maand, is de melkproductie op z’n top. Een merrie geeft in deze periode gemiddeld 3 procent van haar lichaamsgewicht aan melk, dat is bij een gemiddelde afmeting toch al snel zo’n 18 tot wel 25 liter per dag! Qua energieverbruik is dit te vergelijken met een paard dat volop in training is voor de Olympische Spelen.
Geef niet vanaf het begin van de dracht extra krachtvoer, maar volg de behoefte. Vanaf de negende maand van de dracht kun je overgaan van je normale krachtvoer op zelfde hoeveelheid merriebrok, bijvoorbeeld Pavo PodoLac. Het veulen groeit namelijk 70 procent in de laatste drie maanden van de dracht. Geef kleine porties. Het veulen drukt op de ingewanden, waardoor de merrie geen grote hoeveelheden voer meer kan verwerken.
Is het veulen eenmaal geboren, dan is de hoeveelheid krachtvoer die de merrie nodig heeft afhankelijk van wat ze nog meer binnen krijgt. Merriemelk bevat, behalve water, eiwit, vet en lactose. Dat laatste is melksuiker. De energie en eiwitten die de merrie via de melk verliest, moeten worden aangevuld. Heb je een goede weide, dan is grote hoeveelheden krachtvoer bijgeven niet nodig. Bij beperkte weidegang (s’avonds binnen) of een schrale weide is nog ongeveer 2 - 4,5 kg Pavo PodoLac per dag nodig in de toplactatiemaanden.