Weg met die wintervacht

Als de dagen langer worden, maakt een paard hormonen aan die het startsein geven voor de vachtwisseling. Vaak wordt gedacht dat verharen te maken heeft met de stijgende temperaturen, maar dat is veel minder van invloed. Een paard verhaart ook als het eind februari nog vriest. Hoe kun je hem helpen zich van zijn lange haren te ontdoen?

1. Lekker poetsen

Hoewel hij geen jeuk krijgt van het verharen op zich, kunnen de losse haren hem wel kriebelen. De meeste paarden waarderen een fijne poetsbeurt, helemaal in deze periode. Het is niet alleen prettig voor hem, het versterkt ook jullie onderlinge band. In een kudde ‘groomen’ paarden elkaar om onderlinge vriendschappen te bevestigen. Als jij hem borstelt, voelt dat voor hem vergelijkbaar.
 

2. Speciaal materiaal

Met een rosborstel van rubber kom je een heel eind. Maar als je paard flink verhaart, loopt die steeds vol. Er bestaan speciale ‘schuimblokken’ en rubberen handschoenen, waarmee je losse haren makkelijker verwijdert. Sommige mensen gebruiken een hondenkam of een zweetmes. Het blad van een zaag werkt ook, maar doe daar wel voorzichtig mee omdat je de huid niet mag raken.
 

3. Laat hem rollen

Heb je een zandpaddock en is het een mooie, droge dag? Doe het dek af en laat je paard lekker rollen. Hij vindt het heerlijk. Daarna wel even het zand en de losse haren van hem af poetsen voor je het dek of deken weer op doet, zodat het niet gaat schuren.
 

4. Geef een wasbeurt

Ben je al die losse haren overal helemaal zat? Geef je paard een wasbeurt. Door het vocht komen de dode haren eerder los. Je spoelt ze eraf. Gebruik wel een speciale paardenshampoo, paardenhaar is anders van samenstelling dan mensenhaar.
 

5. Bezemkop in de stal

Als je een losse bezemkop op de hoogte van zijn lichaam aan de stalwand vastmaakt, kan je paard zichzelf daar tegenaan schuren. Zorg wel dat deze stevig vast zit en er geen schroeven of andere scherpe delen uitsteken.
 

6. Let op de voeding

Mineralen als koper, zink en mangaan zijn belangrijk voor een goede verharing. Die zitten meestal nauwelijks in hooi en kunnen aangevuld worden via een volledig supplement zoals Pavo VitalComplete. Zorg ook voor aanvulling in vitaminen door Pavo MultiVit15 te geven. Daardoor versnel je het loslaten van de haren. Plantaardige olie, zoals lijnzaadolie of olierijke voeding zoals Pavo SlobberMash heeft geen effect op de verharing, maar zorgt wel voor een mooie, glanzende vacht. Verharen kost veel energie die je met Slobber meteen aanvult.

7. Zoek een vriendje

Als je paard met een vriendje in de wei of paddock mag, kunnen ze elkaar ‘groomen’. Voor het welzijn is dergelijk sociaal contact erg belangrijk. Daarnaast krabbelen ze de losse haren weg bij elkaar.
 

8. Scheren

Paarden op leeftijd kunnen last hebben van de ouderdomskwaal PPID. Eén van de symptomen is dat ze hun winterhaar moeilijk verliezen. In dat geval kan het nodig zijn om ze te scheren, zodat ze het in de zomer niet te warm krijgen.
 

9. Tropische landen

Wist je dat paarden in warme landen ook gewoon verharen, net als zebra’s? Ze krijgen weliswaar geen dik pak haar, maar de vacht vernieuwt wel, omdat deze na ongeveer een half jaar versleten is. Zou je een paard uit een tropisch gebied verhuizen naar een land waar het wel koud wordt in de winter, dan krijgt hij wel een dikke wintervacht.

Overige berichten

> 5 redenen om op Pavo FibreBeet te stemmen
> 7 keer waarom je Pavo niet mag missen op Horse Event dit jaar
> Kobalt in paardenvoeding op FEI-dopinglijst, moet ik me zorgen maken?
> Pavo viert feest: 50 jaar specialistische paardenvoeding
> 5 redenen om op Pavo Vital te stemmen
> 6 redenen om op Pavo Ease&Excel te stemmen
> Pavo feliciteert Hippische Ondernemer van het Jaar
> 5 redenen om Pavo te bezoeken op Horse Event 2017
> Pavo lezingen tijdens WK IJslandse Paarden